לחמניות כוסמין

לחמניות כוסמין מלא, בריאות, טבעוניות, צמחוניות, רכות ואווריריות. נשארות טריות לאורך זמן. בצק ללא ביצים וגם לא מרחתי ביצה מעל, אלא הכנתי תערובת פשוטה שעושה פלאים ללחמניות.

הכוסמין נחשב כמזון בריאות, בשל אחוז גבוה יותר של חלבון מאשר חיטת הלחם, כמו כן כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים. בכוסמין רמת גלוטן נמוכה יחסית אך הוא עדיין לא נחשב מאכל מתאים לחולי צליאק.

אני בחרתי לשלב בין קמח לבן לקמח כוסמין על מנת לקבל לחמניות יציבות ואווריריות.  הקמח הלבן הוא בעצם קמח לחם, קמח המיועד ללחמים ולחמניות בשל היותו עשיר בגלוטן ומשמש לאפיית לחמים בעלי מרקם אוורירי ונפח גבוה, רמת הגלוטן הגבוהה מאפשרת ספיגת מים רבה בבצק, דבר שתורם גם להארכת משך חיי המדף של המאפה המוכן. על מנת לקבל את התוצאה הרצויה למאפה בשימוש קמח כזה, הוא לישה נמרצת וארוכה עד קבלת בצק חלק ואלסטי. יש הסבר במתכון.

לכן החיבור בין קמח כוסמין וקמח לחם הוא חיבור מצויין, אחד משלים את השני ועל כן מתקבל בצק מדהים שניתן לעבוד איתו בקלות. התוצר המתקבל הוא לחמניות תפוחות ואווריריות. כמובן שאפשר להכין מהבצק גם לחם וגם חלה. אני הכנתי הפעם לחמניות לילדות.

הלחמניות יוצאות כל כך טעימות שאפילו ילדים אוהבים אותן. ניתן לשלב את הלחמניות בארוחת הבוקר או הערב לצד שקשוקה טובה או גבינות וסלט..וגם ככריך מעניין. כך או כך תדעו שהלחמניות נשמרות רכות וטריות לאורך זמן. חשוב!!! בסיום האפייה להניח עליהן מגבת לחה ואם לא אוכלים אותן באותו היום פשוט להכניס לשקית ולמקפיא. שתרצו לאכול, תוציאו את הכמות הרצויה והניחו על נייר מגבת על השיש במטבח ותנו להן להפשיר בטמפרטורת החדר, תקבלו לחמניות כאילו שנאפו היום.

אחרי שתקראו את המתכון ואת ההסבר המדוייק והמפורט שבו, מבטיחה לכם שתצליחו גם אתם להכין לחמניות כוסמין נהדרות. ואל תשכחו לכתוב לי איך יצא..

שיהיה בהצלחה ❤

לחמניות כוסמין/אתי משה-חביב:

מצרכים:
500 גרם קמח כוסמין מלא
500 גרם קמח לחם
2 כפות מלאות שמרים יבשים
2 כפות מלאות סוכר
3 כוסות מים פושרים (720 מ"ל)
כף מלאה מלח

למריחה על הבצק לפני אפיה:
ניתן למרוח ביצה טרופה
אני מכינה בלילה של-
כף מלאה סוכר
8 כפות מים
2 כפות שמן
ראו הכנה למטה בהמשך המתכון.

לפיזור על הלחמניה– לא חובה!
שומשום

לחמניות כוסמין. מבט פנימה

הכנה:
להתחיל בניפוי הקמחים-זה חשוב מאוד, גם כדי למנוע כניסת חרקים לא רצויים לעיסה וחשוב לא פחות בכדי לקבל בצק ותוצר אוורירי יותר.

אחרי הניפוי לערבב קמחים עם שמרים, להוסיף סוכר ולערבב עם כף. להוסיף נוזלים בהדרגה עד הגעת הבצק למצב של בצק נוח. ללוש יחד כ 5 דקות ללא מלח, לישה במהירות נמוכה-בינונית. אחרי 5 דקות להוסיף את המלח ולהמשיך לישה לעוד 8 דקות. הלישה מאוד חשובה. הבצק יוצא רך ודביק אבל לא נוזלי, שימו לב.
להעביר את הבצק לקערה משומנת קלות (ממש טיפה, כפית שמן מספיקה.למרוח על כל הקערה). לשמן את הבצק מעל (כדי שלא יקבל קרום) במעט מאוד שמן (כפית זה מספיק).
להתפיח. זמן ההתפחה תלוי בטמפרטורת החדר , בחורף יקח יותר זמן ובקיץ זה יכול לתפוח מהר מאוד. צריך שנפח הבצק כמעט יכפיל את עצמו.
לאחר ההתפחה, ללחוץ על הבצק עם אגרופים להורדת הנפח. להעביר את הבצק למשטח מקומח קלות. לחלק לכדורים שווים (במשקל 100 גרם כל אחד), לגלגל כל חתיכת בצק לכדור ולהניח על השיש המקומח, יש צורך לעבוד עם ידיים מקומחות.לכסות את הכדורים במגבת.
ניתן להכין צורה של כדורים ואז ההתפחה נעשית על המגש עצמו. אם רוצים צורה אחרת אז פותחים כל כדור למלבן, מגלגלים לרולדה ועושים את הצורה הרצויה.
לא משנה איזו צורה בחרתם, אחרי שהכנתם את הלחמניה הרצויה, מעבירים להתפחה על נייר האפייה שעל המגש.
כדאי ורצוי להניח מעל הלחמניות שבתבנית מגבת לחה (חשוב) ואז לתת התפחה שניה.שימו לב- את המגבת הלחה לשמור גם לסיום האפיה. ההתפחה השניה היא החשובה מכולם, לא למהר להכניס את הלחמניות לתנור, תנו להן לתפוח היטב.
לפני הכניסה לתנור,ניתן למרוח בביצה ולפזר שומשום. למי שלא רוצה לשים ביצה ניתן לערבב שמן, טיפת סוכר ומים ולמרוח על הלחמניה ולפזר שומשום או בלי שומשום בכלל.
אני הכנתי ציפוי מסוכר, מים ושמן. את הסוכר להמיס על הגז עם המים ולערבב היטב, לכבות את האש ולסיום להוסיף את השמן ולערבב.
את הביצה או הציפוי השני למרוח שניה לפני הכנסת הלחמניות לתנור.
להכניס את הלחמניות לתנור שחומם מראש ל 180 מעלות טורבו למשך כ 20 דקות (כל תנור משהו אחר, שימו לב לפי הצבע של הלחמניה, יכולה להיות תוספת אפיה של עד 5 דקות) .

שהלחמניות יוצאות הניחו עליהן את המגבת הלחה שהיתה עליהן בהתפחה..לפחות עד שתאכלו את הלחמניות.
יוצאות לחמניות שזופות, יפות, רכות ואווריריות שנשמרות טריות לאורך זמן.
נשארו לכם לחמניות? הקפיאו אותן לאחר האפיה (לאחר צינון קל מחוץ לתנור) בתוך שקית. שתרצו לאכול הפשירו בטמפרטורת החדר, הלחמניות יוצאות כאילו הכנתם אותן טריות.

מתכון לחמניות כוסמין
בהצלחה ובתיאבון, אתי 🙂

אולי יעניין אותך

דירוג
recipe image
שם המתכון
לחמניות כוסמין
תאריך פרסום
זמן הכנה
ממוצע
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

6 thoughts on “לחמניות כוסמין

    1. לא. אין שמן בכלל! גם לא ביצים. הלחמניות יוצאות מדהים גם בלי שני המרכיבים האלה.
      המריחה על הלחמניה יכולה להיות עם ביצה או שמן.. אבל בבצק עצמו אין את שניהם.
      בהצלחה 🙂

    1. אותו מתכון רק במקום קמח לבן לשים קמח כוסמין. למרות שכדאי להשתמש אפילו ב 10% קמח לבן במתכון על מנת לקבל תוצאה טובה יותר. לאחר שאת מכינה את הצורה של הלחמניות, תתני להן התפחה טובה לפני הכניסה לתנור.
      בהצלחה ❤

    1. את יכולה לנסות להכין עם כמות גדולה יותר של כוסמין. אני לא יודעת לומר לך בעל פה מה כמות המים שתצטרכי, אבל קחי בחשבון שלחמניות שהן רק מכוסמין לא תמיד נשארות עגולות ושמנמנות, לרוב יותר שטוחות. צריך לדעת לעבוד עם קמחים מלאים, אם יש לך ניסיון ואת יודעת איך עובדים אז תחליפי את הכמויות.
      בהצלחה 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *