חמין לשבת , סחינה, טבית או צ'ולנט..לכל עדה יש את השם שלה, בסופו של דבר ההליך הוא דומה. הרכיבים וצורת ההגשה משתנים בין עדה לעדה אבל בגדול זה תבשיל שנעשה לכבוד שבת, בבישול ארוך על חום נמוך. התבשיל נעשה על פלטה או בתנור. אני אדבר על החמין.
מרכיבי החמין הם לרוב- בשר בקר, תפוחי אדמה, ביצים, שעועית/חומוס וחיטה. כל אחד מכין אחרת, יש שמחלקים את מרכיבי המנה ומפרידים בשקיות קוקי או שקיות הקפאה כפולות ומכניסים לסיר, יש שמכניסים את כל הרכיבים לסיר ויש שמכינים בהפרדה מלאה. אני מכינה את הגירסה שמחלקת את החיטה והאורז בשקיות נפרדות משאר הרכיבים שנמצאים בסיר. את הבשר, שעועית, תפוחי אדמה וביצים שמה בסיר עם מים ומעליהם את החיטה בשקית ואת האורז בעוד שקית. ככה גם ילדים שלא אוהבים שמרכיבי האוכל נוגעים אחד בשני בצלחת שלהם,יוכלו לאכול מהמנה.
ההכנה של החמין היא ממש ממש קלה, מהירה ופשוטה להכנה, אין יותר מידיי מה לעשות עם המרכיבים, מכניסים הכל בצורה גסה לסיר ומשם לפלטה/תנור והם כבר יעשו את העבודה בשבילכם.
אז שאתם מתחילים להריח את החורף, כשקר ומטפטף מסביב, זאת בהחלט המנה האידיאלית לחמם את הבית ואת הגוף.
מוזמנים לבוא לעקוב באינסטגרם: https://www.instagram.com/etimoshehaviv_crunchit/
חמין לשבת/ אתי משה-חביב:
מתכון ל 4-5 סועדים.
מצרכים:
כוס וחצי שעועית לבנה,ניתן לשלב שעועית אדומה וחומוס (להשרות לילה קודם במים. לאחר ההשריה לזרוק את המים ולשטוף את השעועית).
4 תפוחי אדמה בינוניים שלמים קלופים. אפשרי להוסיף גם בטטה.
4 בצלים קטנים שלמים קלופים או 2 גדולים חתוכים לרבעים.
חצי ראש שום (לפרק ליחידות ולהשאיר עם הקליפה).
בשר (איזה בשר שאוהבים. אפשר לבשל קודם בנפרד במים ועלה דפנה ואפשר שלא), לחמין עצמו אפשר לחתוך את הבשר ולהכניס או להשאיר שלם. מומלץ בשרים מספר 5-כתף, אסאדו, אונטריב.
4-5 ביצים קשות (שהורתחו מראש)
*ניתן להוסיף גם שזיפים ומשמשים מיובשים*
אופן ההכנה:
לשים בסיר גדול את כל המרכיבים. לתבל בכף מלח, כפית שטוחה פלפל שחור, כף מלאה פפריקה מתוקה, ½ כפית כורכום, ו 2 כפות גדושות ומלאות של סילאן או דבש. להוסיף 2-3 כוסות מים ולבשל במשך שעה.
לאחר הבישול, לבדוק אם יש מספיק מים בסיר מכיוון שהחמין הולך להיות כל הלילה על הפלטה יתכן וחלק המים יתאדו והחמין ישרף ויתייבש, לכן כדאי שיהיו מים שמכסים חצי סיר (המדד הוא שהמים מכסים חצי מתפוח האדמה). להעביר לפלטה לבישול ארוך למשך כל הלילה עד לארוחת הצהריים.
אם אתם רוצים להכין את החמין בתנור, תכסו בנייר כסף ומעל מכסה. תתחילו אפיה בחום 200 מעלות לשעתיים ואח"כ הורידו ל 100 מעלות ותאפו כל הלילה, כ 10 שעות.
לחיטה:
כוס חיטה מושרת מהלילה (לאחר ההשריה לזרוק את המים, לשטוף ולסנן את החיטה).
1 בצל גדול קצוץ.
מלח, פלפל שחור, כפית כמון, כפית מרק עוף, כף גדושה ומלאה של סילאן או דבש. אני אוהבת להוסיף גם כף אריסה שנותנת טעם פיקנטי ומיוחד לחיטה.
הכנה:
לטגן את הבצל ב5-6 כפות שמן, לטגן עד שקיפות, להוסיף תבלינים ואת החיטה ולערבב, להוסיף מים שיכסו את החיטה. לבשל במשך חצי שעה. לאחר מכן לקרר מעט (בכדי לא לקבל כוויה בזמן שמעבירים את החיטה עם הרוטב לשקית) להעביר לשקית קוקי או ל 2 שקיות הקפאה (לשים שקית בתוך שקית).
להכניס לסיר של החמין (לשים את השקית מעל כל הרוטב של השעועית).
לשים את הסיר עם הכל יחד על הפלטה למשך כל הלילה ועד לארוחת צהריים.
אורז של חמין:
כוס אורז, שתיים שלוש חתיכות עוף, שתי כוסות מים, מלח, פלפל שחור ושמן. להכניס הכל לתוך שקית קוקי. לסגור ולהניח על התבשיל של החמין ולסגור מעל את המכסה של הסיר/לעטוף בנייר כסף. אין צורך לבשל את האורז או העוף קודם.
אפשר להכפיל את כמות האורז לשתי כוסות ולכן גם את כמות המים להכפיל לארבע.
לנער את השקית כדי שהתבלינים יתערבבו בהכל.
חשוב!!! לפני שהולכים לישון לחורר את השקית של החיטה והאורז עם קיסם (3-4 חורים מלמעלה) ולהמשיך בבישול האיטי על הפלטה.
הערה: יש אפשרות להכין את החמין כך שכל המרכיבים מבושלים יחד ללא הפרדת החיטה בשקית נפרדת. פשוט מכניסים הכל יחד לסיר.
המרה לחמין צמחוני/טבעוני: מכינים הכל אותו הדבר מלבד להכניס את הבשר ו/או הביצים. ניתן להוסיף פירות יבשים.
מתכון חמין לשבת
בהצלחה ובתיאבון, אתי 🙂
נראה מעולה! אשמח להנחיות גם לאורז בשקית נפרדת
אני אוסיף במתכון ואכתוב לך גם כאן.
אורז של חמין:
כוס אורז, שתיים שלוש חתיכות עוף, שתי כוסות מים, מלח, פלפל שחור ושמן. להכניס הכל לתוך שקית קוקי. לסגור ולהניח על התבשיל של החמין ולסגור מעל את המכסה של הסיר/לעטוף בנייר כסף. אין צורך לבשל את האורז או העוף קודם.
אפשר להכפיל את כמות האורז לשתי כוסות ולכן גם את כמות המים להכפיל לארבע.
לנער את השקית כדי שהתבלינים יתערבבו בהכל.
אפשר להשתמש בחומוס ושעועית משימורים?
האמת שלא ניסיתי משימורים